Terkini di WaJIP

Terkini di WaJIP

Info & Isu Terkini WaJIP

Sebarang info terkini mahupun isu-isu semasa akan dipaparkan disini untuk perkongsian bersama. Terima Kasih.

Tuesday 7 August 2012

CARA BUAT DOH


Disini ada sedikit perkongsian mengenai cara - cara untuk membuat doh. Doh ini sangat penting terutamanya bagi guru - guru Prasekolah kerana ia boleh digunakan bagi membantu perkembangan motor halus kanak - kanak.

Cara 1 :
Bahan-bahan:
2 cawan tepung 
1 cawan garam
Pewarna makanan 
4 sudu makan ‘cream of tartar’
2 cawan air panas
2 atau 3 sudu makan minyak masak

Cara penyediaan:
Campurkan pewarna makanan dan minyak masak dan garam ke dalam air panas. Kacau hingga garam itu larut. Curahkan campuran air panas tadi ke dalam mangkuk atau besen yang berisi tepung. Uli doh tersebut sehingga sebati dan lembut. Simpan di dalam bekas bertutup.Doh ini boleh digunakan berulang kali, sekiranya di simpan di dalam peti ais sehingga berbulan-bulan lamanya.

Cara 2 :

Antara bahan-bahan yang diperlukan;
Sekilo tepung gandum
1botol kecil minyak masak
Pewarna BUNCHO ikut kegemaran
garam halus(supaya tahan lama)
Air
Besen untuk menguli

Cara-caranya membuat :
1. Campurkan minyak( habiskan setengah )campurkan garam(1cawan) gaul.
2. Campurkan air sedikit demi sedikit (jadikan doh tidak terlampau keras dan tidak terlampau lembik)
3. Bila sudah sebati  bahagikan doh kepada empat bahagian dan uli sampai gebu( setiap doh)
4. Kemudian barulah dicampurkan warna(untuk mendapatkan warna yang menarik satu doh 1 botol warna.
5. Uli lagi hingga warna sebati dengan tepung dan gebu.
*hasil yang terbaik selepas diuli hingga sebati dan gebu,akan kelihatan minyak di telepak tangan anda.

* Apa yang penting dengan membuat sendiri doh, boleh menjimatkan kos dan tentunya tiada bahan kimia serta selamat digunakan.
*Doh ini tidak merbahaya dan selamat serta tahan lama. Jangan dedahkan doh tersebut terlalu lama nanti keras. Selepas tidak digunakan simpan dalam bekas kedap udara.
Semoga ia dapat membantu murid kita dalam pelajaran serta sebagai alat BBM yang menyeronokkan.

1 comment: